torstai 4. marraskuuta 2010

Valona itselleen.

Monet idänuskonnot kehoittavat löytämään totuuden omakohtaisesti, kun toisissa uskonnoissa taas riittää pyhien tekstien lukeminen tai jumalaan sekä vapahtajaan uskominen.
Tai tietenkin voi pysyä ateistina uskomatta mihinkään. Kuitenkin paatuneimmankin pakanan mielessä lienee epäilys: "Hitto,jos kuitenkin jotain onkin...".
Vastaavasti kiihkouskovainen saattaakin jonkin koettelevan kokemuksen johdosta todeta: " Miksi jumala antoi poikani kuolla? Jumalaa ei ole.En enää usko mihinkään".

Jotkut kuitenkin huomaavat yhä selvemmin organisoitujen uskontojen ristiriitaisuuden ja alkavat etsiä jotakin, joka olisi kaiken tuon ristiriitaisuuden tuolla puolen. Ensin he saattavat yrittää löytää sitä tieteestä tai kenties psykologisesta tiedosta, mutta mitä enemmän kerää ja kehittää tietoisuuttaan, huomaa hän yhä selvemmin ettei tuokaan tieto tavoita sitä mikä tuntuu olevan kateissa.

Sitten alkaa omakohtaisen totuuden etsiminen, mutta sama ympyrä jatkuu, kaikki gurut ja opit väittävät sitä, toinen tätä.

Mutta, jos kerralla huomaa tämän saman sidonnaisuuksien kierteen ja kierrättämisen elämässään, voi välttyä monelta turhalta kiertopolulta jos hylkää tuon koko sidonnaisuuksien kehän. Myöskin omakohtaiset totuudet. Jos haluat ymmärtää totuuden omakohtaisesti vain siksi koska joku muu on kehoittanut oivaltamaan sen omakohtaisesti, eihän tuo silloin kuitenkaan ole todella sitä omakohtaista oivallusta.

Mitä silloin jää jäljelle kun hylkää kaiken tuon? Kun mitään ei jää jäljelle. Ihmeellistä kyllä, silloin näyttää jäävän kaikkein eniten, yksinäiselle poluttomalle polulle lähtiessä jää elämän mysteeri koko kauneudessaan.

Silloin ei ole tarvetta enää totuuden etsimiseen, sillä totuutta voidaan vain paeta, ei löytää. Ei tarvetta valaistumisen tavoitteluun, sillä tavoittelemalla se kielletään. Eikä tarvetta jumalalle, koska muuta jumalaa ei jää jäljelle kuin itseni.

"Väläystäkään hänen sisäisestä elämästään ei nähdä, sillä hän kulkee omaa tietään seuraamatta muinaisten pyhien jalanjälkiä."

Zenin häränpaimennuskuva X: Palaaminen kaupunkiin iloa jakavin käsin

http://www.saunalahti.fi/msiivola/krit/itselleen_naurava_uskonto.html#bull

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti